boeken op portret Erasmus Holbein

Wetenschapscommunicatie en taalwetenschap

Jaarprijs wetenschapscommunicatie

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Jonge Academie hebben de Atlas van de Nederlandse taal, de MOOC Middelnederlands en het project Erasmus’ Dream bekroond met de Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie. Twee van de twintig onderscheiden projecten komen dus uit de taalwetenschappen, een derde is sterk gerelateerd met taal en taalgeschiedenis.

Elk jaar reiken de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Jonge Academie samen de ‘onderscheidingen wetenschapscommunicatie’ uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. Het gaat dan telkens over onderzoekers die zich de afgelopen twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie voor gelijk welke tak van de wetenschap. Concreet kan het gaan over boeken, tentoonstellingen, projecten, artikels, lezingen, blogs, activiteiten, workshops enz.

Middelnederlands, de Atlas en Erasmus

Bram Caers, Elisabeth de Brijn, Veerle Fraeters, Wouter Haverals, Mike Kestemont, Patricia Stoop en Anke Verschueren van de UAntwerpen werden onderscheiden voor hun Massive Open Online Course (MOOC) Middelnederlands. Deze online cursus bereikt een groot publiek en wordt onder meer gebruikt in het onderwijs. Zo brengen zij middeleeuwse werken terug tot leven en zorgen ze voor aandacht en herwaardering voor een onderwerp dat toch niet voor de hand ligt.

Johan De Caluwe, Fieke Van der Gucht, Mathilde Jansen en Nicoline Van der Sijs van de UGent publiceerden in 2017 de ‘Atlas van de Nederlandse taal‘ in een Vlaamse en een Nederlandse versie. Zij krijgen de jaarprijs wetenschapscommunicatie omdat dit boek niet alleen leerrijk is, maar de kennis over het Nederlands en over taal op een heel toegankelijke manier tot bij het grote publiek brengt.

In 2017 was het 500 jaar geleden dat Erasmus zijn Collegium Trilingue of Drietalencollege in Leuven oprichtte. Jan Papy van de KU Leuven werkte voor die gelegenheid het project Erasmus’ Dream uit, waarbij hij het verhaal van Erasmus en Leuven in de belangstelling bracht. Het project omvatte niet alleen een succesvolle tentoonstelling, maar ook randactiviteiten zoals een erfgoedwandeling, een boek en een catalogus.

Prijzen en uitreiking

Meer informatie over de prijzen, de prijsuitreiking en de andere prijswinnaars kunt u vinden op de website van de Koninklijke VLaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Het tijdschrift Eos zal tijdens deze huldiging de prijs voor de publieksfavoriet uitreiken. U kunt nog tot 25 november stemmen op uw favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.