artikel Tijdschrift Over Taal

[Artikel] De status van het Brusselse dialect

Ellemijn Buckinx

Wie onlangs de reclameborden van JCDecaux in de gaten heeft gehouden, kon zien dat er een reclame hing ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Maredsous. In Antwerpen luidde de slogan als volgt:

“Zwáánst na ni eh” (JCDecaux, 2023)

Een zin die duidelijk in het Antwerpse dialect is geschreven om een ludiek effect te creëren. In Brussel was de reclame in het Frans en het Nederlands te vinden en die Nederlandse versie ging zo:

“70 jaar, en zoveel redenen om van Maredsous-kaas te

“De ketjes lusten hem zo, op hun boterham” “Al 70 jaar de kaas waar u van houdt” (JCDecaux, 2023)

Drie zinnen die duidelijk niet in Brussels dialect zijn geschreven. JCDecaux verklaart trots op zijn website dat de slogans van Maredsous in dialect en met woordspelingen geschreven zijn voor de provincies waar de reclames hingen (JCDecaux, 2023). De reclame is een samenwerking tussen Fromagerie Bel (Maredsous), Publicis, Becoming, Outsight en JCDecaux (JCDecaux, 2023). Misschien zien de makers het woord “ket” als dialect, wat correct is, maar de rest van de zin is geschreven in algemeen Nederlands. Wat eigenlijk jammer is, want het Brusselse dialect is zo rijk, interessant en helaas aan het uitsterven. Het zou leuk geweest zijn om in de reclame een slogan in echt Brussels dialect te zien. Maar hoe komt het nu eigenlijk dat het Brussels dialect zo snel aan het verdwijnen is in vergelijking met andere dialecten en hoe komt het dat het zelfs de status verliest om in een ludieke slogan gebruikt te worden? In Brussel zelf vindt de jeugd het jammer dat ze het dialect niet meer kan spreken (Happaerts, 2020). Toch lijken er nog sporen van het Brussels te vinden te zijn in het straatbeeld van de Belgische hoofdstad en in verschillende media. In deze bijdrage wordt beschreven waarom het Brussels niet meer gesproken wordt, waar er nog overblijfsels te vinden zijn en wat de huidige attitudes tegenover het dialect zijn.

Meer lezen? Klik hier voor het volledige artikel als pdf.

Ellemijn Buckinx is studente Master Vertalen aan de KU Leuven in Antwerpen en werkt momenteel nog aan haar masterthesis.

e-mail: ellemijn.buckinx@student.kuleuven.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.