[Herinneringen] Over taal … een missie

Bruno Scheers

 

Over taal is voor mij onlosmakelijk verbonden met onze kartrekker – trekpaard en boer tegelijk – Filip Devos. Met redactievergaderingen in Gent – café Baziel – of Brussel, waar we het nuttige aan het aangename paarden. Met Albert Oosterhof, ons immer actief en guitig redactielid dat telkens van de partij was, door weer en wind. Met Natalie Hulsen, Hanne Kloots en vele anderen, die belangeloos ons uitverkoren taaltijdschrift mee op sleeptouw namen.

Sedert het laatste nummer van 2010 had ik het geluk om als uitgever bij het toenmalige UGA mee op de bres te staan voor Over taal. Dat was voor mij, als letterkundige, een welgekomen afwisseling binnen ons anders nagenoeg volledig juridische fonds. Zeven jaar later heeft de uitgeverij – intussen INNI publishers – besloten om in de toekomst enkel nog te focussen op een aantal van die juridische publicaties. Daarmee valt het doek over Over taal in zijn huidige vorm, maar ook over mezelf als uitgever, voor wie een uitgeverij zonder Over taal nooit meer dezelfde uitgeverij kan zijn.

Over taal was niet alleen een tijdschrift. Het was ook, en vooral, een missie. Een levenshouding. Vriendschap. Idealisme ook. Het was een streven om taal naar een breder publiek te brengen, een pleidooi voor wetenschapspopularisering, een aanspreekpunt voor al wie geboeid is door taal en communicatie. Het was ook humor. Zonder overdrijven: de columns van Hugo Brouckaert vormen pareltjes uit de Nederlandse literatuur. Al deze waarden verdwijnen niet met Over taal zoals we het vandaag kennen. Met of zonder Over taal zullen de geest van het blad en de vriendschap zegevieren. De toekomst stemt me dan ook erg hoopvol: de mensen die ik leerde kennen door Over taal zijn vrienden voor het leven.

 

Bruno Scheers is verantwoordelijk uitgever bij INNI publishers, bestuurder van het competentiecentrum Boek.be en covoorzitter van de koepelorganisatie GEWU (Groep Educatieve, Wetenschappelijke en Professionele Uitgeverijen).